Папата подкрепи младите бразилци в борбата срещу статуковото

Бъдете главни действащи лица в определянето на своето бъдеще, призова главата на Римокатолическата църква.

28.07.2013 | 11:31
Папата подкрепи младите бразилци в борбата срещу статуковото

Папа Франциск окуражи младите хора в Бразилия, които протестират срещу корупцията в страната, да продължат усилията за промяна на обществото като се борят с апатията и предлагат „християнски отговор“ на проблемите.

„Момчета и момичета, моля ви не се поставяйте назад в историята. Бъдете главни действащи лица в определянето на своето бъдеще. Направете света по-добър. Нека има повече братя и сестри, повече справедливост, любов и солидарност. Винаги играйте и действайте за бъдещето”, призова главата на Римокатолическата църква.

В последната вечер от едноседмичното си посещение в Бразилия, 76-годишният глава на Римокатолическата църква говoри пред двумулионна публика на известния плаж Копакабана в Рио де Жанейро. Той беше посрещнат изключително емоционално и на няколко пъти спираше папамобила си, за да благославя желаещите да се докоснат до своя религиозен идол.

В обръщението си към младите бразилци аржентинският папа използва футболна метафора, за да даде нов тласък на католическата вяра.

" Да бъдеш добър католик е като да тренираш футбол. Исус обаче предлага много повече от Световната купа по футбол. Той ни дава възможността за пълноценен, смислен и щастлив живот, както и бъдеще без край заедно с него”, подчерта папа Франциск.

По традиция, поставена от папа Йоан Павел втори през 1984 година, Световните дни на католическата младеж се провеждат на всеки две години в различна държава и винаги с участието на папата. За тазгодишните тържества Франциск избра именно Бразилия, тъй като тя е дом на около 120 милиона католици. През последните години обаче се забелязва отслабване на католическата църква в страната и именно Световните дни на католическата младеж е една от мерките предприети за обръщане на тази негативна тенденция.