Отстраниха последния вагон от мястото на влаковата катастрофа в Галисия

Телата на още трима души са идентифицирани в събота вечерта, съобщиха от полицията.

28.07.2013 | 10:36
Отстраниха последния вагон от мястото на влаковата катастрофа в Галисия

И последният пътнически вагон на скоростния влак, който катастрофира в северозападна Испания преди дни, беше отстранен от мястото на тежкия инцидент. Така на терена остава единствено локомотивът. Няколко влака вече се движат по трасето, въпреки притесненията на много от пътниците.

В събота вечерта от полицията съобщиха, че са идентифицирани телата на още трима души, единият от които е френски гражданин. Сред останалите загинали има и един американец. Всички осем пътнически вагона дерайлираха на 24-ти юли малко преди гарата на Сантяго де Копостела, причинявайки смъртта на 78 души и ранявайки над 130. От тях 30 все още са в критично състояние.

Вчера испанските власти повдигнаха обвинение за непредумишлено убийство, причинено от безразсъдно поведение на машиниста на злополучния влак. Хосе Гарсон Амо беше изписан от болницата и преместен в ареста. Основание за обвинението е голямата скорост, с която се е движил влакът непосредствено преди катастрофата.

Предполага се, че машината е развила 190 км/ч в участък с максимално позволени 80 км/ч. По време на полицейския разпит машинистът отказа да отговаря на каквито и да било въпроси и поиска това да се случи пред съда.

Записите от черната кутия на влака в момента се разглеждат от съдията и ще бъдат използвани като доказателства по делото. От компанията оператор на влака - Ренфе обявиха, че машината не е имала никакви технически проблеми. Така основната версия за причината за катастрофата е прекалено висока скорост.

Това бе най-тежкият железопътен инцидент в Испания за последните 70 години и един от най-тежките в Европа.