Мюсюлманските братя обявиха, че 127 души са загинали при сблъсъци в Египет вчера

От Министерство на вътрешните работи в страната съобщиха, че полицията не е използвала огнестрелно оръжие, а само сълзотворен газ.

28.07.2013 | 08:49
Мюсюлманските братя обявиха, че 127 души са загинали при сблъсъци в Египет вчера

От ислямското движение Мюсюлмански братя в Египет обявиха, че жертвите при вчерашните сблъсъци в Египет са 127. От местно Министерство на вътрешните работи съобщиха, че полицията не е използвала огнестрелно оръжие, а само сълзотворен газ и цялата отговорност за гибелта на хората носят ислямските движения.

Кървавите сблъсъци избухнаха в петък и продължиха вчера между привърженици и опоненти на сваления от власт президент Мохамед Мурси.

По данни на болници в Кайро са загинали около 100 души, а над хиляда са ранени. Според Мюсюлмански братя близо 130 души са били убити от полицията и над 4500 ранени. Вътрешният министър Мохамед Ибрахим обаче заяви, че ислямистите значително преувеличават цифрите с политическа цел. По думите му органите на реда не са използвали бойно оръжие а само сълзотворен газ.

"В събота сутринта на мястото, където някога беше убит президента Мохамед Ануар Садт, бяха убити още десетки хора. 66 от тях са мъченици и още 61 бяха убити или общо 127 са убити по най-хладнокръвен начин. Ще държим лидерите на това въстание отговорни за кървавата баня. Ще настояваме и за бързо международно разследване, докато легитимността в страната бъде възстановено”, заяви Ахмед Ареф, говорител на Мюсюлмански братя.

Вътрешният министър Мохамед Ибрахим отново предупреди поддръжниците на Мурси, които вече цял месец всяка вечер окупират пространството около централно намираща се джамия, че ако не прекратят бденията си, това ще се случи принудително, но съгласно закона. По думите му основание за това дават подадени жалби от живущите в района. Демонстрантите обаче категорично отказват да напуснат мястото.