Северна Корея отбеляза 60 години от примирието от Корейската война

Хиляди военнослужещи и зрители скандираха „Ще жертваме живота си, за да защитим Ким Чен Ун!”

27.07.2013 | 12:24
Северна Корея отбеляза 60 години от примирието от Корейската война

Северна Корея проведе мащабен военен парад по случай 60-годишнината от примирието след Корейската война.
Хиляди военнослужещи и зрители скандираха „Ще жертваме живота си, за да защитим Ким Чен Ун!”, когато младият държавен ръководител се появи на подиума на площад „Ким Ир Сен” в Пхенян, облечен в тъмен „маоистки” костюм и придружават от високопоставени партийни и военни лидери. Когато премина по червения килим до подиума, той беше приветстван от гвардейците на фона на музиката на военните оркестри.

Небето беше украсено са патриотични транспаранти, издигнати с балони, пълни с газ. Площадът беше оцветен и с хиляди севернокорейски знамена.

Според анализатори традиционният севернокорейски военен парад по случай края на корейската война изключително напомня маршовете, провеждани в Съветския съюз и Китай в разгара на Студената война. През цялата седмица Северна Корея провеждаше грандиозни демонстрации с фойерверки, отбелязвайки важната за страната годишнина.

В момента Пхенян се опитва да възстанови връзките си с Юга след продължителен период на високо напрежение. Въпреки това в началото на месеца Севера и Юга приключиха неуспешно третия кръг от преговори за отварянето на общата индустриална зона Кесон.

От другата страна на границата годишнината от края на войната беше отбелязана с реч на южнокорейския президент Пак Гън-хе. Тя призова да не се толерират, каквито и да било провокации от страна на северната й съседка, но и заяви, че Сеул ще работи върху възстановяването на доверието с Пхенян.