Най-малко 100 убити след снощните сблъсъци в Египет

Милиони поддръжници на сваления президент Мохамед Мурси се събраха в редица градове с искане за отмяна на преврата.

27.07.2013 | 09:06
Най-малко 100 убити след снощните сблъсъци в Египет

Най-малко 100 души бяха убити, а стотици са ранени, след като снощи напрежението в Египет отново ескалира. Около 30 милиона поддръжници и противници на сваления презиент Мохамед Мурси се стекоха по улиците на Кайро, Александрия и други градове.

Опозицията организира масови демонстрации с искане за отмяна на преврата, а управляващите призоваха поддръжниците си да защитят новите власти.

Привържениците на бившия държавен глава се събраха в околностите на джамия в Кайро. На метри от там, защитниците на армията, която свали Мурси от власт, по традиция обградиха централния площад Тахрир.

По-рано тази седмица главнокомандващият на армията генерал Абдел Фатах ал-Сиси привоза хората към масови улични демонстрации, за да засвидетелстват подкрепата си към действията на военните, а именно свалянето на Мурси от власт и установяването на временно правителство до провеждането на нови избори.

Вътрешният министър Мохамед Ибрахим предупреди поддръжниците на Мурси, които вече цял месец всяка вечер окупират пространството около централната джамия, че ако не прекратят бденията си, това ще се случи принудително, но съгласно закона. Той не разкри повече подробности за това какво възнамерява да направи, но каза, че местните жители са се оплакали от лагеруването на протестиращите.

Временният президент на Египет Адли Мансур също призова поддръжниците на Мурси да се разотидат, тъй като каузата им е загубена и им обеща да не бъдат преследвани за убежденията си.

Междувременно вчера бившият държавен глава беше откаран в затвор в предградие на Кайро. Срещу него са повдигнати обвинения в държавна измяна, сътрудничество с палестинската групировка „Хамас" и подстрекаване към убийството на демонстранти. В същия затвор се намира и друг бивш президент - Хосни Мубарак, свален при протестите от 2011 г.