Нови масови демонстрации в Египет заради призива на Абдел Фатах ас Сиси

Египет е все по-разделен между малцинството, поддържащо отстранения президент и милионите, които го призоваваха да подаде оставка чрез масови протести в края на юни.

26.07.2013 | 11:26
Нови масови демонстрации в Египет заради призива на Абдел Фатах ас Сиси

В Египет днес се очакват масови демонстрации, свикани под призива на главнокомандващия египетската армия Абдел Фатах ас Сиси. Той призова за протести срещу тероризма след експлозията пред полицейска квартира, при която загина един полицай, а 19 други бяха ранени.

В отговор от движението „Мюсюлмански братя“ призоваха към мирно противопоставяне на военния преврат, с който беше отстранен от власт президентът Мохамед Мурси. Временният президент Адли Мансур се обърна към всички страни с искане за помирение.
 
В същото време генералът отхвърли обвиненията, че е предал Мурси и даде тържествено обещание, че ще се придържа към "пътната карта", която проправя пътя към промени в Конституцията и провеждане на нови избори до шест месеца.

Той допълни, че призивът към противниците на Мурси да излязат на протести не е призив към насилие и подкрепи усилията за постигане на национално помирение. Той отбеляза, че армията единствено е изпълнила волята на народа, като е отстранила от власт Мурси.

Речта на генерала провокира опасения, че армията вероятно търси легитимност сред обществото след разправата с „Мюсюлманско братство“.

Откакто армията свали от власт Мохамед Мурси на 3 юли при улични сблъсъци между привържениците на ислямистите, армията и противниците на бившия президент загинаха най-малко 190 души.

Египет е все по-разделен между малцинството, поддържащо отстранения президент  и милионите, които го призоваваха да подаде оставка чрез масови протести в края на юни.

Но дори лагера с противниците на Мурси е разделен между онези, които подкрепят намесата на армията, които може да приветстват завръщането на твърдото управление от времето на Хосни Мубарак и онези, които виждат в армията също толкова голяма заплаха за основните човешки свободи, както беше и при Мурси.