Какъв е планът на Мадуро за оставане в президентското кресло?

Той ще се опита да използва влиянието си във Върховния съд

07.06.2020 | 09:42 Редактор: Ивет Арабова
Какъв е планът на Мадуро за оставане в президентското кресло?

Президентът на Венецуела Николас Мадуро ще се опита чрез влиянието си във Върховния съд да назначи възможно най-висок брой служители в Националната избирателна комисия, които да са лоялни на проправителствените сили в страната. Така Мадуро иска да бъде готов за парламентарните избори, които по план трябва да се проведат през декември, съобщава Bloomberg, като се позовава на седем запознати с процесите източници.

Администрацията на Мадуро се подготвя да избере изцяло нов управителен съвет на надзорния орган, известен и като CNE, с решение на Върховния съд през следващата седмица. По този начин ще се заобиколи редовната процедура, която изисква гласуване с мнозинство на поне две трети от депутатите в Националната асамблея, която се контролира от опозицията.

Правителството на Мадуро настоява изборите да се проведат през първите две седмици на декември, като надеждите на властта в Каракас са да отстрани от Националната асамблея поддръжниците на опозиционния лидер Хуан Гуайдо. Подобно развитие на ситуацията би отслабило значително претенциите на Гуайдо да поеме властта в латиноамериканската страна, предава Bloombergtv.bg.

Ходът, който предвижда властта едностранно да назначи членовете в избирателната комисия, които да са лоялни на Мадуро, ще бетонира имиджа на диктатор на венецуелския президент пред международната общност. А това вероятно ще доведе до налагането на нови санкции на САЩ срещу Каракас, които да ограничат още повече възможността на страната да търгува със злато и петрол с други държави по света.

Хуан Гуайдо е признат за вътрешния президент на Венецуела от над 50 държави, тъй като САЩ и съюзниците ѝ не признаха парламентарните избори през 2018 г., на които Мадуро бе избран за президент.

Снимка: Bloomberg/Carlos Becerra

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Окопал се диктатор. Какъв план, той ги държи всички. Сигнализирай за неуместен коментар