Рекордно горещо лято във Великобритания

Горещините на Острова вече са довели до 760 смъртни случая в страната, пишат медиите.

24.07.2013 | 16:30
Рекордно горещо лято във Великобритания

Рекордните температури във Великобритания продължават, но се очаква захлаждане. Това са най-високите  градуси от седем години насам, като в Лондон бяха отчетени 33 градуса. Днес и утре обаче там се очаква кратко захлаждане с прогнози за проливни дъждове.

Горещините на Острова вече са довели до 760 смъртни случая в страната, а очакванията са броят им да се увеличи, пишат местните медии. За необичайното време допринасят и недостатъчните валежи във Великобритания. В Англия и Уелс са паднали едва 15% от дъждовете за юли миналата година, което е най-ниското ниво от началото на статистиката по този показател.

Метеоролозите на острова обявиха трето ниво на опасност от жегите, което означава, че социалните и здравни служби предприемат специални действия в помощ на рисковите групи.

Tри четвърти от извънредните смъртни случаи заради жегите са хора над 75 години, като рискът е малко по-висок при жените, отколкото при мъжете.

Горещините ще продължат и през следващата седмица, но днес и утреще има гръмотевични бури. Издадено е и предупреждение за възможност от наводнения.