Тръмп изтегля 9 500 американски военни от Германия

Решението му нямало общо с решението на Меркел да не присъства на срещата на Г-7

06.06.2020 | 16:56 Редактор: Ивет Арабова
Тръмп изтегля 9 500 американски военни от Германия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли 9500 американски военни от Германия до септември, което е значително намаление след години на напрежение заради военните разходи на страните в НАТО, съобщава Bloomberg.

Промените се обсъждат от администрацията на Тръмп от септември миналата година и са вследствие на увеличените разходи за отбрана на съюзниците на САЩ в НАТО, което позволява намаляване на броя на американските военни в чужди страни, обяснява запознат с процесите източник на Bloomberg.

Решението на канцлера на Германия Ангела Меркел да не присъства на срещата на лидерите на страните от Г-7, на която Тръмп планираше да бъде домакин във Вашингтон, няма влияние върху плана за изтеглянето на военните, твърди източникът.

Така от септември американските военни служители в Германия ще са 25 000, докато към момента са близо 35 000. В исторически план Германия е един от най-лоялните съюзници на САЩ в НАТО, като страната е дом на най-големия по численост американски контингент в Европа и там са разположени ключови задгранични военни обекти като въздушната база Rammstein и Регионалният медицински център Landstuhl, предава Bloombergtv.bg.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Улиот коментира, че Тръмп непрекъснато търси най-доброто за американските военни сили и тяхното присъствие в чужбина. "Вашингтон продължава да е ангажиран да работи съвместно със силен съюзник като Германия, за да може двете страни да гарантират взаимната си отбрана“, допълва той.

Снимка: Bloomberg/Krisztian Bocsi

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Тръпм е президента, който не е започнал нито една война и само изтегля военно. Затова не е удобен и много искат да го махнат! Сигнализирай за неуместен коментар