Всеки втори в Германия би се ваксинирал срещу Ковид-19, мъжете - по-склонни

Според експерти масовата имунизация ще е възможна в началото на 2021 г.

07.06.2020 | 08:30 Редактор: Ивет Арабова
Всеки втори в Германия би се ваксинирал срещу Ковид-19, мъжете - по-склонни

Всеки втори германец е готов да се ваксинира срещу коронавирус, когато се появи съответен препарат. Всеки пети няма намерение да го стори, показва проучване на института YouGov по поръчка на агенция ДПА.

В допитването са участвали общо 2056 души. Всеки четвърти твърди, че може би ще се ваксинира срещу Ковид-19, а всеки пети би отказал ваксинация. Мъжете са по-склонни да се ваксинират от жените, сочат още данните от проучването.

Според експертите, масовата имунизация срещу Ковид-19 ще е възможна най-рано в началото на 2021 година. Не е изключено обаче създаването на ваксина да отнеме години. По време на пандемията в социалните мрежи се разпространяваха различни слухове и спекулации относно въвеждането на задължителна имунизация. От средите на германското правителство на няколко пъти заявиха, че ваксинацията срещу коронавирус няма да е задължителна.

Законът за защита от инфекции силно ограничава възможността за задължителни ваксинации: те не могат да бъдат наложени от федералното правителство, предава "Дойче веле".

Подобно решение би могло да се прокара само със съгласието на Съвета на Федерацията - това е горната камара на германския парламент, в която са представени и правителствата на всички федерални провинции. Освен това решението не може да засяга всички граждани, а само "застрашени части от населението“, както е казано в закона.

Кога са оправдани задължителни ваксинации?

Задължителните ваксинации са възможни само по изключение. В противен случай те биха влезли в противоречие с Конституцията на Германия, където се казва: "Всеки има право на живот и физическа неприкосновеност“.

От март тази година в страната бе въведено задължително ваксиниране срещу дребна шарка (морбили) за всички деца, които ходят на детска градина и училище, поради това, че случаите на това силно заразно заболяване се разпространиха силно.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Значи и всеки втори не би се ваксинирал ;д Или с други думи половината германци биха се ваксинирали! Да е по-ясно! Сигнализирай за неуместен коментар