Германия набира кадри от страни извън ЕС

Позициите включват медицински сестри и помощници на възрастни хора, експерти по роботика, електротехници и машинисти.

23.07.2013 | 16:44
Германия набира кадри от страни извън ЕС

За първи път Германия публикува списък с работните места, които иска да запълни с хора от страни извън ЕС, съобщи AFP. Досега страната подбираше чужденци за определен вид работа чрез двустранни споразумения с конкретни държави.

Позициите включват медицински сестри и помощници на възрастни хора, експерти по роботика, електротехници и машинисти. Кандидатите трябва да представят квалификации, еквивалентни на тези в Германия.

"Нуждаем се от обучени имигранти, за да гарантираме дългосрочния просперитет на страната", каза министърът на труда и социалната политика Урсула фон дер Лайен. По думите й новият списък показва, че компаниите в много индустрии отчаяно търсят квалифицирани хора, не само инженери, но и работници.

На фона на намаляващото и застаряващо население и ниската безработица най-голямата европейска икономика за първи път подбира имигранти по подобен начин в програма, ръководена от Федералната агенция по труда.

Досега Германия сключваше двустранни споразумения, за да привлича работници в специфични области като медицински сестри от Хърватия и Филипините, каза говорител на министерството на икономиката.

Новата инициатива, която трябва да намали бюрокрацията, идва, след като ЕС постави началото на схемата "Синя карта" за висококвалифицирани имигранти от страни извън общността и Германия облекчи изискванията за признаване на чуждестранни професионални квалификации.

В доклад от февруари Организацията за икономическо сътрудничество и развитие установени, че за работниците с ниска или средна квалификация извън ЕС е много по-трудно да намерят препитание в Германия, отколкото за чуждестранните студенти в страната.