Масовото разпространение на Ковид-19 идва от големи социални събития?

20% от заразените с коронавирус са отговорни за 80% от случаите

05.06.2020 | 21:02 Редактор: Юлия Христова
Масовото разпространение на Ковид-19 идва от големи социални събития?

Все още не се знае достатъчно за това как се разпространява коронавирусът. В първите дни на пандемията един заразен с Ковид-19 бързо можеше да зарази повече от двама души. В хода на борбата с вируса това число значително намаля в повечето страни.

Но сега ново изследване от учените в Хонконг твърди, че всъщност много малко хора предават вируса на други, пише dnes.bg.

Според група от епидемиолози едва 20% от заразените с коронавирус са отговорни за 80% от случаите на Ковид-19. 70% от болните обаче не са заразили никого, а масовото разпространение на вируса идва главно от големи социални събития.

"Това е картината на заразата, която имаме сега. Супер разпространяването по време на събития е много по-често, отколкото предполагахме. Тези данни могат да помогнат на властите да вземат по-добри мерки, с които да се спре предаването на вируса по време на масови събирания", казва  Бен Коулинг, един от съавторите на проучването, пред Business Insider.

В основата на епидемиите почти навсякъде по света стои едно масово събиране. В България това бе юбилей, в Южна Корея бе събиране в църква, където се заразиха 43 души. Във Вашингтон певец в хор зарази 53 други. В Ню Йорк един адвокат предава вируса на 100 души от своето обкръжение.

За да изготви проучването си, Коулинг събира данните за 1000 случая на Ковид-19 в Хонконг за периода от 23 януари до 28 април. Близо 350 от случаите са станали по време на масови събирания на обществото, голям процент са и случаи, внесени от други страни. Повече от половината заразени са свързани с едва 6 случая на "супер предаване" на болестта в Хонконг.

За "супер разпространител" на болестта се води човек, който заразява повече хора, отколкото би трябвало да зарази един носител на вируса. При Ковид-19 един болен може да прехвърли вируса на 2 или 2,5 други. Но според проучването в Хонконг, "супер разпространителите" са предали вируса на два пъти повече хора. Така едва 20% от заразените са отговорни за 80% от случаите там.

Останалите 20% от общият брой на болните от Ковид-19 е причинен от  хора, предали вируса на още един човек, главно в собственото си домакинство.

"Може би си мислите, че случаите в Хонконг са прекалено малко, за да се бъде представително, но ние вярваме в обратното", казва Коулинг пред NY Times. Правилото 80-20 се среща и при други болести, в които 20% от населението заразява останалите 80%. Подобно е разпространението и на маларията.

Други изследвания твърдят, че процентът е по-малък. Според Лондонския колеж по хигиена и тропична медицина, 10% от заразените са отговорни за разпространяването на вируса сред останалите 80%. Учените в Израел откриват, че едва 200 от всички случаи са отговорни за плъзването на коронавируса при останалите 80%. Подобно проучване има и в Китай. Според него между 8 и 9% от заразените с Ковид-19, са предали болестта на останалите 80%.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК