Анибал Силва: Предсрочни избори в Португалия не са опция

Мерките за икономии доведоха страната до най-тежката рецесия от 70-те години насам.

22.07.2013 | 10:23
Анибал Силва: Предсрочни избори в Португалия не са опция

„Предсрочните избори не са вариант за Португалия към този момент“, заяви президентът на страната Анибал Силва. Според него управляващата дясноцентристка коалиция на премиера Педро Пашуш Коелю трябва да остане на власт и да положи всички усилия за решаване на политическата криза. По думите му това ще гарантира успешното изпълнение на спасителната програма за португалската икономика.

Управляващите не успяха да постигнат консенсус с опозицията, в лицето на социалистите, по отношение на политиките си и страната беше заплашена от провал на спасителната програма.

Силва обаче заяви, че е получил гаранциите на коалицията, че ще успее да изпълни мандата си до 2015 г., като това ще стане с успешното изпълнение на спасителната програма, а Португалия ще може да се върне в пълна степен в пазарното финансиране.

„След като очевидно не може да бъде постигнат цялостен политически консенсус за излизане от кризата, единствената алтернатива е сегашното правителство да изпълни мандата си. Нужна е обаче по-голяма сплотеност и солидарност в рамките на коалицията“, заяви Силва.

Той не коментира плановете на Коелю за промени в кабинета. Управляващите имат солидно мнозинство в парламента и това й помогна през миналата седмица при поискания вот на недоверие.

Управляващите от партията на Социалните демократи заявиха, че правителството ще продължава да прави всичко възможно Португалия да постига поставените й фискални цели, за да приключи спасителната програма. Срокът за това е средата на 2014 г., а програмата е на стойност 78 млрд. евро.

Мерките за икономии обаче стават причина за най-тежката рецесия в страната от 70-те години насам.