Американци на протест срещу ненаказването на Зимерман (видео)

"Не може някой да бъде убит, защото се сторил подозрителен някому".

21.07.2013 | 11:29
Американци на протест срещу ненаказването на Зимерман (видео)

Стотици американци излязоха на пореден протест срещу оправдателната присъда на Джордж Зимерман за убийството на афроамериканеца Трейвън Мартин. Най-големите демонстрации се проведоха пред федералните съдилища в Калифорния, Ню Йорк, Аталанта и Питсбърг. Граждани от общо над 100 американски града поискаха преразглеждане на съдебното решение и законодателни реформи.
 
Протестите не спряха въпреки призивите на американския държавен глава Барак Обама за спокойствие. Част от демонстрантите носеха тениски със снимка на Трейвън Мартин, други пък издигнаха антирасистки лозунги. Имаше и деца, които носеха кошница за пазаруване, каквато е носил жертвата по време на инцидента.

"Смъртта на сина ми трябва да донесе промени в нашето общество и да спомогне за анулирането на онези закони, които  позволяват някой да бъде убит, само защото се е сторил подозрителен някому", каза в Маями Трейси Мартин, бащата на убития 17-годишен Трейвън.

Протестът беше мирен, след като много организации за защита на човешките права призоваха за сдържаност. Не се повториха инцидентите от протестите в началото на миналата седмица, когато напрежението ескалира и полицията извърши няколко ареста.
Протеста подкрепиха известни знаменитости като Jay Z и съпругата му Бионсе, които взеха участие в протеста в Ню Йорк.

Миналата седмица съдът във Флорида оневини Джордж Зимерман, отсъждайки, че убийството е непредумишлено и е извършено при самозащита.