Съдбата на Португалия е в ръцете на президента (видео)

Управляващите и опозицията прекъснаха преговорите по пакта за национално спасение, Каваку Силва ще реши дали да има предсрочни избори.

20.07.2013 | 10:00
Съдбата на Португалия е в ръцете на президента (видео)

Основните политически партии в Португалия прекъснаха преговорите по пакта за национално спасение, с който да се гарантира изпълнението на спасителния план на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), предаде Ройтерс.

Сега президентът на страната Анибал Каваку Силва ще трябва да реши как да се процедира, отбелязва информационната агенция.

Политическата криза в страната вече принуди Лисабон да поиска отлагане на осмия преглед на финансите от инспекторите на кредиторите, който трябваше да започне в понеделник и да продължи до края на август – началото на септември.

Антонио Жозе Сегуро, лидерът на основната опозиция на правителството – социалистите, заяви, че управляващата коалиция отхвърля повечето от предложенията на партията му. Социалистите настояват условията по спасителния план да бъдат предоговорени, тъй като програмата на “тройката” кредитори, която предвижда и тежки мерки за икономии, доведе до задълбочаване на рецесията в Португалия.

Кризата в страната започна като вътрешен политически разрив в управляващата коалиция и се разрасна до дебат за спасителния план. Това обаче заплашва излизането на Португалия от спасителния режим и връщането й на пазарите в средата на 2014 г.

Правителството твърди, че изоставянето на строгите икономии ще подкопае доверието на кредиторите и инвеститорите в Лисабон. Опозицията настоява спасителният кредит да бъде преразгледан, припомня агенцията.

“Има две различни визии за излизане от кризата. Това вече е ясно - няма никакъв смисъл да продължаваме да преговаряме”, коментира Сегуро пред репортери след срещата му с президента Анибал Каваку Силва.

Социалистите настояват правителството да се откаже от новите мерки за икономии на стойност 4,7 млрд. евро. “Много от вас сигурно се питат – и сега какво? Зависи от президента да вземе решение”, допълни той.

Анализатори твърдят, че ситуацията е много несигурна, но президентът може да се избегне ескалация на напрежението и да запази управляващата коалиция, вместо да разпусне парламента и да свика предсрочни избори.

“Много е трудно да повярвам, че президентът ще предпочете да се организират предсрочни избори сега, след като до миналата седмица повтаряше колко опасно е това”, коментира Марина Лобо, политолог в Университета в Лисабон.

“На масата на преговорите може да се сложи състава на правителството, президентът също може да посочи правителство”, допълва тя.

Доходността по 10-годишните облигации на Португалия намаля през последните няколко дни, за да се установи на 6,86% в петък заради оптимизма, че политическите сили ще постигнат споразумение. През миналата седмица лихвите по облигациите на страната достигнаха опасните 8%, припомня информационната агенция.

Бизнесът в страната настоява за политически компромис, тъй като не вижда предсрочните избори като добро решение за излизане от кризата. “Не е безопасно да се мисли, че от това ще излезе по-стабилна парламентарна структура”, коментира Антонио Шарайва, ръководител на португалската Конфедерация на промишлените предприятия.

Същевременно резултатите от социологическо проучване показват, че мнозинството португалци предпочитат президентът Каваку Силва да остави премиерът Педро Пасош Коельо на поста му. Само 25% от анкетираните подкрепят предсрочните избори.