Екокатастрофа в Арктика, над 20 000 тона гориво изтекоха край Норилск

Общата площ на замърсените почви и водоеми е 180 квадратни километра

04.06.2020 | 23:36 Редактор: Искра Ангелова
Екокатастрофа в Арктика, над 20 000 тона гориво изтекоха край Норилск

Руските власти се опитват да овладеят екологичната катастрофа край арктическия град Норилск. Повече от 20 000 тона дизелово гориво изтекоха от резервоар на местна топлоелектрическа централа в почвите и водоемите в района.

Общата площ на замърсените почви и водоеми е 180 квадратни километра. По оценка на Грийнпийс“ щетите възлизат на близо 150 милиона долара.

По течението на река Амбарная са поставени бонови заграждения, които да предотвратят попадането на разлива в Карско море, а оттам и в Северния ледовит океан.

Намиращият се място министър на извънредните ситуации Евгений Зиничев съобщи, че е намерен начин за ликвидиране на разлива, но не даде повече подробности.

Според Владимир Чупров от "Грийнпийс Русия" досегашният опит показва, че могат да бъдат събрани не повече от 10% от 20-те хиляди тона дизелово гориво, които изтекоха от резервоар на Норилската топлоелектрическа централа.

Като причина за инцидента се посочва пропадане на бетонната основа на резервоара.

Възстановяването на екосистемата в района ще отнеме най-малко 10 години, прогнозира заместник-министърът на природните ресурси и екологията Елена Панова, информира БНР.

Още вчера президентът Владимир Путин обяви извънредно положение на федерално равнище. Той разпореди да бъде проверено дали компанията оператор е уведомила навреме за инцидента.

Държавният глава публично разкритикува губернатора на Краснояския край Александър Ус за това, че властите са научили за инцидента от социалните мрежи.

Оказа се, че разливът е станал на 29 май, а официалната информация за инцидента е постъпила в Министерството на извънредните ситуации два дни по-късно.

Задържан е началник на цех в Норилската електроцентрала. Образувани са четири досъдебни производства във връзка с инцидента.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК