Гутериш: ООН настоява за общодостъпна ваксина за Ковид-19

Джонсън призова за нова ера на глобалното здравно сътрудничество

04.06.2020 | 17:35 Редактор: Искра Ангелова
Гутериш: ООН настоява за общодостъпна ваксина за Ковид-19

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш заяви, че ако бъде създадена ваксина срещу новия коронавирус, тя трябва да е общодостъпна за всичkи жители на планетата, по време на международна конференция за събиране на средства за нови животоспасяващи лечения, цитира думите му AFP.

Виртуалната среща, на която е домакин Великобритания, има за цел да събере 7,4 милиарда долара за имунизационни програми, прекъснати от пандемията, и да стартира нова кампания за набиране на средства за подкрепа на потенциални ваксини за Ковид-19, информира "Фокус".

Във видео съобщение Гутериш каза: "Ваксината трябва да се разглежда като глобално обществено благо - ваксина за хората, за която все повече световни лидери призовават."

Трябва да има "глобална солидарност, за да се гарантира, че всеки човек навсякъде ще има достъп", добави той.

Британският премиер Борис Джонсън призова за "нова ера на глобалното здравно сътрудничество", която да "обедини човечеството в борбата срещу болестите", особено в най-бедните страни.

Повече от 50 държави участват в срещата, както и личности като филантропа милиардера Бил Гейтс, за да съберат средства за разработване на ваксини.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ааа...не благодаря. Като гледам как блестящо се справяте и как тези СЗО си менят мнението на 180 градуса през седмица... Сигнализирай за неуместен коментар