СЗО отново разреши употребата на хидроксихлорохин срещу Ковид-19

Оказа се, че изследването, на което са се позовали, не е рентабилно

04.06.2020 | 15:48 Редактор: Ралица Братанова

В рамките на месец от Световната здравна организация излязоха с две противоположни мнения за действието на лекарството срещу малария хидроксихлорохин. 

Първо обявиха, че започват тестове с медикамента и може да го признаят официално като успешен в борбата със заразата, а след това - че спират изпитанията. 

Преди ден обаче организацията обяви, че възобновява опитите. 

"Въз основа на наличните данни за смъртността, изпълнителната група ще комуникира с главните изследователи в процеса относно възобновяване на клинчите изпитания на хидроксихлорохин", заяви ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Аданом Гебрейесус.

До този обрат се стигна след разследване на авторитетното британско издание "Гардиън". Оказва се, че Световната здравна организация е взела решението си за прекратяване на клиничните изследвания с хидроксихлорин на база на публикувано в специализираното медицинско списание Лансет проучване за вредите от лекасртвото. 

Информацията обаче се основавала на анализ на данни, подадени от фирма със съмнителна репутация. Данните обхващат проучване от 15 000 пациенти в 1 200 болници в цял свят. 

Установено е, че хоспитализираните пациенти с Ковид-19, лекувани с хидроксихлорохин, имат по-висок риск от смърт от тези, които не го приемат. Изследването е на малка американска компания, която събрала данните. 

Повечето от служителите на компанията били без научно образование, а ръководителят на проучването е всъщност автор на научнофантастична литература. 

Съмненията в разследващия екип на "Гардиън" започват след сериозно разминаване в изследването на компанията в броя на заразените и смъртните случаи в Австралия. В същото време болници, които са посочени като част от изследването отричат да са подавали данни.

Остава големият въпрос проверила ли е СЗО данните на съмнителната компания или просто ѝ се е доверила на сляпо? 

Снимка: iStock

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Браво! Крайно време е да спрат да ни замазват очите и да ни правят на ***. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Тази организация си срина реномето до нула. Как да им вярва човек на тези? Сигнализирай за неуместен коментар