Полицаи в Ашвил унищожиха медицински център, тъпчат бутилки с вода

"Бутнаха ни на земята, викахме, крещяхме", каза свидетелка

04.06.2020 | 21:08 Редактор: Искра Ангелова
Полицаи в Ашвил унищожиха медицински център, тъпчат бутилки с вода

Полицията в Ашвил, Северна Каролина, унищожи полеви медицински център по време на протестите във вторник. 

Публикациите в социалните медии, които показват, че органите на реда пробиват бутилките с вода, предизвикаха истинско възмущение.

Сцената е заснета във вторник и описана от медик, който е доброволец, информира USA Today.

Видеото показва как полицаите, въоръжени с щитове, тъпчат и пробиват бутилките с вода. А други служители на реда обръщат маси с медицински принадлежности и безплатна храна за хората в нужда. 

Студентка в Ашвил, която е един от ръководителите на медицинския персонал, заяви, че присъстващите медици по никакъв начин не са провокирали полицаите.

"Няколко минути след 8 часа видяхме екип на SWAT, който идваше към нас. Когато се приближиха казаха: "Ние сме от полицейското в Ашвил, а вие трябва да напуснете. Хванаха ни за раменете и изтласкаха от алеята, където се опитвахме да оказваме медицинска помощ", сподели Милър.

Тя допълни, че имат споразумение с APD (полицейското управление в Атланта) да са на мястото, дори и след полицейския час. Някои от медиците са със синини и са били замаяни от сълзотворния газ, но никой е сериозно ранен. 

А органите на реда не са дали никакво обяснение за унищожаването на полевия медицинския център.

33-годишната Глена Грант вижда с очите си как офицерите унищожават бутилките с вода и медицинските материали. Тя допълни, че полицаите са ги ударили с щитовете и са бутнали няколко души на земята.

"Бутнаха ни на земята, викахме, крещяхме, отнасяха се с нас като с престъпници, но никой не се съпротивляваше", каза още той.

В публикация във Facebook кметът призна за инцидента.

"Наясно съм със случилото се и полицаите, унищожили медицинските запаси, включително бутилки с вода, храна и други консумативи", написа тя

Демонстрациите в Ашвил продължават, предизвикани от смъртта Джордж Флойд, който почина след задържането си от полицията в град Минеаполис, щата Минесота.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК