Закон в Турция ще забрани на архитектите да се месят в градоустройствените планове

Заради предложението в страната избухна нова вълна от протестиращи.

14.07.2013 | 18:42
Закон в Турция ще забрани на архитектите да се месят в градоустройствените планове

Нова вълна от протести в Турция заради нов закон, който ще лиши архитектите от правото да се намесват в градоустройствените планове. Той трябва да бъде гласуван в парламента до дни.

Полицията задържа 11 демонстранти. Органите на реда бяха принудени да използват водни струи и сълзотворен газ, за да разпръснат масите. Демонстрацията беше организирана от профсъюзите на архитектите и инженерите.

Турският премиер Реджеб тайп Ердоган обвини външни сили за размириците в страната му. „Центърът, който режисира последните събития и в Египет, и в Турция, е един и същ. Засега няма да го съобщавам. Когато му ойде времето, той ще бъде оповестен. ”, кза Ердоган.

Протестите в Турция започнаха, след като правителство обяви, че смята да застрои комплекс с историческа казарма на мястото на парка "Гези“. Съдът в Истанбул постанови отмяна реорганизацията на площад „Таксим" и парка „Гези".

До сблъсъци с полицията се стигна и в Анкара. На булевард “Кенеди“ около хиляда души скандираха антиправителствени лозунги и замеряха органите на реда с камъни. По-късно протестът се премести на улица “Дикмен“.

След полунощ полицията е разрушила барикадите и е прогонила протестиращите с газови гранати и водомети.

Тази сутрин общинските служби разчистваха булеварда от останалите след демонстрантите боклуци. Кметът на Анкара се закани, че ще построи „музей на вандализма“, за да покаже разрушенията, причинени от протестиращите