Франция посреща националния си празник със скръб

Военният парад обаче ще се проведе, а почетен гост ще бъде хърватският президент Иво Йосипович.

14.07.2013 | 13:30
Франция посреща националния си празник със скръб

Президентът на Франция Франсоа Оланд обяви националния празник на страната 14 юли за ден на траур. Военният парад по случай Деня на превземането на Бастилията е помрачен от трагичната влакова катастрофа, при която загинаха най-малко 6 души, но все пак ще се проведе.

Почетен гост ще бъде хърватският президент Иво Йосипович, чиято страна се присъедини към Европейския съюз в началото на месеца.

14 юли е избран за национален празник на, защото на този ден през 1789 г. пада Бастилията. Тъй като в нея лежали основно политически затворници тя става символ на всевластието на краля, поради тази причина и падането й се възприема като победа на Френската революция.

Не липсват обаче и французи, които считат превземането на Бастилията за началото на национална трагедия, повлякла след себе си екзекуцията на законния крал Лудовик ХVI, гражданската война и якобинската диктатура.

Дерайлиралият влак е пътувал по линията Париж-Лимож. Влакът пристигнал на гарата на Бретини-Сюр-Орж с много висока скорост, след което част от композицията продължила да се движи, а няколко вагона се откъснали и обърнали на една страна върху перона. Машинистите, управлявали дерайлиралия във Франция влак, са предотвратили сблъсък с друг влак, идвал насреща.

Вижте повече във видеоматериала!