Отново пожар на Boeing 787 Dreamliner

От авиокомпанията са забелязали да излиза дим от самолета, след като той е бил паркиран на летището за повече от осем часа.

13.07.2013 | 15:59
Отново пожар на Boeing 787 Dreamliner

Акциите на Boeing паднаха след разпространената информация, че Boeing 787 Dreamliner се е запалил на летище "Хийтроу" в Лондон. Самолетът е бил празен и няма пострадали, но случката отново потвърждава, че проблемите на този модел не са решени.

От авиокомпанията са забелязали да излиза дим от самолета, след като той е бил паркиран на летището за повече от осем часа. Няколко авиационни експерти предположиха, че огънят е възникнал на известно разстояние от двата акумулатора.

Полетите вече са възстановени, след като графикът на летището беше разстроен, като пистите останаха затворени за час и половина, а някои полети закъсняха с над шест часа.

Производството на първото въздухоплавателно средство, направено с въглеродни влакна, започна с проблеми още в началото. Пускането му в действие беше забавено с три години, а скоро след като започна да лети през януари 2013 г. трябваше да бъде заземен поради запалвания, причинени от литиево-йонните батерий.

Инженерите така и не успяха да кажат категорично причината за запалванията, но промениха дизайна на батериите. След много изпитания в края на април самолетите отново получиха разрешение да летят.

Някои авиокомпании едва сега възобновяват полетите си с тях и както изглежда съвсем не е безпроблемно. Boeing 787 продължава да създава главоболия на производителите, на авиокомпаниите и на пътниците.