Обвиниха още трима полицаи за смъртта на Флойд, протестите в САЩ и Европа не стихват

Има вероятност да получат максимална присъда от 40 години затвор

04.06.2020 | 07:11 Редактор: Тодор Петров
Обвиниха още трима полицаи за смъртта на Флойд, протестите в САЩ и Европа не стихват

Още трима полицаи са с обвинения за смъртта на Джордж Флойд, а в Съединените щати и в Европа протестите не стихват. Главният прокурор на щата Минесота повдигна нови, по-тежки обвинения срещу бившия полицай, който причини смъртта на Флойд. 

Другите трима, наблюдавали случващото се, са обвинени в подпомагане и подбуждане към убийство. И четиримата полицаи са изправени пред вероятността да получат максимална присъда от 40 години затвор. На този фон протестите не стихват вече десети ден. Безредици избухнаха край американското посолство в Атина снощи, задържани са 12 души. 

Според изданието "Етнос", анархисти са хвърляли срещу полицаите камъни и коктейли "Молотов", запалили са контейнери с боклук и са разбили витрини на магазини. В отговор полицията използвала сълзотворен газ. 

Хиляди демонстрираха в Стокхолм и в Ротердам срещу полицейското насилие, пренебрегвайки противоепидемичните разпореждания на властите. В Лондон също се проведе многохиляден протест. Там напрежението ескалира, след като част от прпотестиращите започнаха да хвърлят предмети по служителите на реда. 

За днес са планирани протести и в Австрия. Афроамериканецът Флойд почина след като бе затискан и задушаван от полицай по време на арест в продължение на 8 минути.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години