Азия е в плен на воден потоп

Тайфун връхлетя Тайван и отне живота на един човек.

13.07.2013 | 12:14
Азия е в плен на воден потоп

Тайфун връхлетя Тайван и отне живота на един човек, над 20 са ранени. Около 8500 души са евакуирани заради опасност от свлачища. Поривите на вятъра достигат скорост 170 км/ч. Изкоренените дървета затрудняват придвижването в района. Заради скъсани магистрални електропроводи около 78 хил. домакинства са без ток.

Цялата страна е под тревога. Местните власти са изпратили армията в бедстващите райони. Това е първият тайфун за сезона, който се очаква да нанесе много сериозни щети.

Двама души загинаха в Северна Корея при наводнения, причинени от проливни дъждове. Над 700 са останали без покрив. Хиляди хектари селскостопанска земя са под вода. Метеоролозите прогнозират още валежи в източната и ураганни ветрове в западната част на страната.

Пролвивни дъждове и наводнения има и в Китай. Досега 31 човека са загинали, 171 се водят безследно изчезнали в югозападната китайска провинция Съчуан.

От 4 юли досега дъждовете в провинцията не са спрели и това наложи евакуацията на над 33 500 души. Материалните щети до момента се оценяват на около 12 милиарда юана или 2 млрд. долара.