Машинистите на дерайлиралия влак във Франция предотвратили сблъсък

Следите водят към „проблеми с регулирането на железопътните стрелки”, сочи разследване на Френската железопътна компания.

13.07.2013 | 11:42
Машинистите на дерайлиралия влак във Франция предотвратили сблъсък

Машинистите, управлявали дерайлиралия във Франция влак, са предотвратили сблъсък с друг влак, идвал насреща, заяви Фредерик Кювийе, френският делегиран министър, който отговаря за транспорта. По негова информация в момента на катастрофата влакът се е движел със скорост 137 км/ч, което е под границата, допустима за тази отсечка от пътя.

При инцидента загинаха шест души, а десетки бяха ранени. Състоянието на 12 от пострадалите е тежко, девет са в критично състояние. В момента на инцидента във влака е имало 385 души, много от които майки с деца.

Композицията е пътувала по линията Париж-Лимож. Влакът пристигнал на гарата на Бретини-Сюр-Орж с много висока скорост, след което част от композицията продължила да се движи, а няколко вагона се откъснали и обърнали на една страна върху перона.

На мястото на инцидента се провежда спасителна операция, задействан е така нареченият "план за многобройни жертви“. Движението по линията е напълно блокирано.

Според най-новата информация катастрофиралият влак е избегнал сблъсък с композиция, която се движела в обратна посока.

Френската железопътна компания е извършила предварително разследване за установяване на причините за инцидента. Според компанията следите водят към заключението за „проблеми с регулирането на железопътните стрелки”.

В началото на май железопътната компания обяви наличието на проблем в железопътните стрелки на гарата, който наложи извършването на ремонт. Засега обаче не се знае дали има връзка между катастрофата и ремонтните дейности, а компанията се въздържа да прави категорични изявления.

Инцидентът се случва само два дни преди националния празник на Франция - 14 юли. Той е най-тежкият от 2008 г. година насам, съобщава вестник „Фигаро“.