Гърция пуска отново дръжавната си телевизия

Управляващите възнамеряват да пуснат временна програма за около два месеца, докато наемат персонал за новата телевизия.

11.07.2013 | 10:25
Гърция пуска отново дръжавната си телевизия

Обществената гръцка телевизия се оачква да бъде пусната тази сутрин - месец, след като правителството я спря. Управляващите възнамеряват да пуснат временна програма за около два месеца, докато наемат персонал за новата телевизия.

Засега ще се излъчват документални и игрални филми, както и информационна лента с новини.

Ще има отворен конкурс за журналисти, обяви  министърът, отговарящ за обществените медии, Панделис Капсис. Законопроектът за новия канал, на мястото на ERT, вече е депозиран в парламента.

Подновеният сигнал на програмата се излъчва от частно телевизионно студио в Атина, защото досегашните служители на държавната телевизия все още са окупирали нейната централа и продължават да излъчват своя собствена програма през интернет, като използват оборудването в сградата.

Те твърдят, че нито един от тях не участва в разпространението на новия сигнал. Споразумение с правителството все още не е постигнато и затова те ще продължат да окупират централата и да излъчват собствена програма, обясниха от синдиката на работниците в ERT.

„Разбира се, че ще продължим. Ще покажем на гръцкия народ кой е истинският държавен канал и кой е незаконният“, казаха те.

Неочакваното решение на гръцкото правителство да спре ERT на 11 юни шокира гърците и едва не доведе до падането на управляващата коалиция. Затварянето на телевизията означава съкращаване на 2600 работни места.

Според управляващите обаче ЕРТ е безнадеждно неефективна и е изяждала по 300 милиона евро на година. Стачниците настояват за подновяване на излъчванията на ЕРТ и едва тогава обсъждане на реформи в нея, включително съкращения на работни места.

През юни Държавният съвет на Гърция – най-висшата съдебна административна инстанция на страната, временно отмени решението да се закрие ЕРТ и нареди да бъдат отворена до учредяването на нов държавен орган на електронните медии.

Гръцкото правителство внесе в парламента законопроект за създаването на ново държавно радио и телевизия, което да замести ЕРТ. Новата медия ще се нарича "Ново гръцко радио, интернет и телевизия" - NEPIT и ще бъде независима от държавата.