ЕС иска премахване на митата за медицинските стоки в световен мащаб

На 9 юни търговските министри на страните членки ще обсъдят бъдещите си ходове за изпълнение на плана

03.06.2020 | 16:59 Редактор: Ралица Братанова
ЕС иска премахване на митата за медицинските стоки в световен мащаб

Европейският съюз (ЕС) ще се бори за постигането на глобална сделка за премахването на митата върху вноса на медицинските и фармацевтични продукти. 

Целта е да се осигури защита от повторен шок на веригите за доставки, какъвто се случи в началото на пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

Европейската комисия представи варианти за насърчаване на световната търговия с медицински стоки в проектодокумент, който по план трябва да бъде обсъден от търговските министри на 27-те страни членки на блока по време на конферентен разговор на 9 юни.

Основната цел е да се премахнат митата върху лекарства като антибиотици, пеницилин и ваксини, както и върху медицински принадлежности като маски, ръкавици и предпазни костюми. 

Също така мерките биха намалили способността на отделни държави да ограничават международната търговия по време на здравни кризи с рестрикции върху вноса, пише BloombergTV.bg.

"Чрез мерките международната търговия с медицински и фармацевтични продукти веригите за доставки ще станат по-устойчиви и диверсифицирани", се посочва в проектодокумента на ЕК. 

ЕК предлага Европейският съюз да направи опит да постигне международно споразумение с всички страни членки на Световната търговска организация.

От комисията считат, че мерките за отваряне на световния пазар на медицински стоки биха помогнали на най-слабо развитите икономики да се справят с бъдещи кризи.

Снимка: Ivan Valencia/ Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК