Общински служители в Гърция окупираха кметствата

Протестните действия са продуктувани от очакваните съкращения на държавни служители, наложени от международните кредитори.

10.07.2013 | 13:51
Общински служители в Гърция окупираха кметствата

Кметствата и други служби от местната власт в Гърция са окупирани от общински служители. От няколко дни те протестират срещу съкращенията в държавния сектор, обещани от правителството на международните кредитори в замяна на отпускането на поредния транш от спасителната помощ за страната.

Решението за окупацията взе синдикатът на общинските служители, който до края на деня трябва да се произнесе и за формата на по-нататъшните протестни действия.

Недоволството ескалира в момент, когато международните кредитори одобриха нов транш за Гърция в размер на 6.8 милиарда евро. За да получи тези пари обаче, страната трябва да се придържа към поетите обещания за реформи и съкращения на няколко хиляди служители.

Първата вноска от 4 милиарда евро от европейския спасителен фонд Гърция ще получи още този месец. Втората вноска от 1.8 милиарда евро ще плати Международният валутен фонд през август, а финалният транш от един милиард евро ще бъде осигурен от еврозоната през октомври.

Плащането на отделните суми ще става при изпълнението на определени строги условия по спасителната програма на Гърция. Новият транш е по-малък от очакваните 8.1 милиарда евро от гръцките власти, но според местните медии финансовото министерство е доволно от постигнатата сделка.