Латвия влиза в еврозоната на 1 януари 2014 г.

Страната има най-високият растеж в ЕС.

09.07.2013 | 17:03
Латвия влиза в еврозоната на 1 януари 2014 г.

Съветът на Министрите на икономиката и на финансите ЕС одобри окончателно влизането на Латвия в еврозоната на 1 януари 2014 година, след като миналия месец същото направиха и Европейската комисия и Европейската централна банка. Страната ще стане 18 страна в ЕС, приела единната европейска валута.

Курсът, по който ще се изчисли местната валута, ще бъде 0,702804 лата за едно евро.

Латвийското правителство се реши на стъпката още през март 2010 г., а в края на миналата година бяха покрили критериите от Маастрихт. Към момента икономическите показатели на прибалтийската република са по-добри от повечето страни използващи единната валута. Страната има най-високия растеж в ЕС.

През 2012 г. инфлацията в Латвия беше 1.3% от необходимите 2.7%, бюджетният дефицит - 1.2% от БВП при необходими 3%, а държавният дълг – 40.7% от БВП при норма от 60%.

"Свършихме си работата и виждаме много предимства в средносрочен и дългосрочен план. В момента обстановката в еврозоната не е най-добрата, но продължаваме напред, защото знаем колко важна е тази цел, особено за малки и отворени икономики“, коментира финансовият министър на страната Андрикс Вилкс.

Той уточни, че събитието важно заради факта, че всичките съседни държави вече приеха или съвсем скоро ще приемат еврото (Финландия, Естония, Литва).

Латвия претърпя една от най-тежките програми за строги икономии в ЕС, след като кризата през 2008 г. и 2009 г. стопи една пета от нейния БВП. Страната прибегна до спасителен заем от международните кредитори в размер на 7,5 милиарда евро, но за отрицателно време изплати всичките си дългове.