Инфлацията в Китай се повиши до 2.7% на годишна база през юни

Ръстът при потребителските цени остава под заложената цел от 3.5%.

09.07.2013 | 17:00
Инфлацията в Китай се повиши до 2.7% на годишна база през юни

Инфлацията в Китай се засили до 2,7% на годишна база през юни, което е ръст с 0,6 на сто спрямо предишния месец, показаха правителствените данни.

Все пак ръстът в потребителските цени остава под годишната цел на Пекин от 3,5%.

През цялото първо шестмесечие инфлацията в Поднебесната империя е била 2,4 на сто, като ускоряването й през миналия месец се дължи главно на високия ръст в цените на хранителните продукти. Данните оправдаха очакванията на повечето анализатори.

Според търговците цените на пилешкото месо и яйцата са се възстановили, след дефицита в предлагането, предизвикан от мерките срещу разпространението на избухналия по-рано тази година птичи грип.

Представените данни показват, че производствената инфлация, която следи ръста на цените на едро, е намаляла с 2,7% на годишна база през юни. Това е 16-тият й пореден месец на забавяне и е силен сигнал за слабото търсене.

„Търсенето от някои развиващи се икономики на продукти като петрол и желязо намалява, което означава, че като цяло цените на изнасяните суровини няма да навлязат във възходящ тренд. Това оказва сериозен натиск върху вносната инфлация,“ коментира икономистът Ниу Ли.