Ескалацията на напрежението в САЩ има сериозна предистория

Центърът на протестите си остава Минеаполис

03.06.2020 | 12:35 Редактор: Искра Ангелова
Ескалацията на напрежението в САЩ има сериозна предистория

Едни и същи сцени се повтарят в десетки градове из цяла Америка: денем десетки хиляди хора протестират мирно срещу полицейското насилие и срещу расизма, а нощем ситуацията ескалира - въпреки наложените на много места забрани за излизане навън. Един от примерите: размириците във Вашингтон снощи - в парка близо до Белия дом. Там се създаде напрежение между няколкостотин протестиращи и полицията: коктейли "Молотов", подпалени мобилни тоалетни кабини, сълзотворен газ.

"Ню Йорк Таймс" пише, че в петък, когато за първи път са се провели протести пред Белия дом, президентът Доналд Тръмп е бил изолиран в подземен бункер, където сигурността му е гарантирана.

Подобни сцени като тези във Вашингтон се разиграват и в Ню Йорк, Филаделфия, Бостън. Често хора, които не участват активно в протестите, се възползват от ситуацията и разграбват магазини, посочва германската обществено-правна телевизия ARD.

В Калифорния, особено в Оукланд и съседния Сан Франциско, се стига до погроми и грабежи. Центърът на протестите обаче си остава Минеаполис - градът в щата Минесота, в който миналата седмица почина тъмнокожият американец Джордж Флойд, след като полицай притискаше с коляното си гърлото му в продължение на 8 минути.

Един афроамериканец, участник в протестите в Минеаполис, казва пред журналисти, че иска да може да се разхожда в квартал на белите, без да изпитва страх. "Не искам да потъвам в пот, когато зад мен се движи полицейска кола. Искам да съм свободен и да не трябва да се замислям за всяка моя крачка. В крайна сметка тъмнокожият човек се приравнява с престъпник. Не го разбирам, защото всички ние сме хора. Това ме разболява", коментира той.

Друг демонстрант казва: "Много тъмнокожи починаха, но справедливостта така и не победи. Начинът, по който почина Джордж Флойд, просто ти къса сърцето".

Защо се стигна дотук?

Американските медии се надпреварват в излъчването на специални предавания. Най-често задаваният въпрос в тях е "Защо се стигна до размирици?". Един от отговорите дава Мартин Лутър Кинг Трети, синът на убития през 1968 година тъмнокож борец за граждански права. Пред телевизия CNN той казва: "Насилието е езикът на незабележимите, на тези, на които не се обръща внимание. Хората са много повече от фрустрирани и може би с право. Страната се нуждае от смяна на системата", коментира синът на правозащитника, цитиран от "Дойче веле".

В САЩ се наблюдава ефект на доминото, казва Тревър Ноа, водещ на ежедневното телевизионно предаване "The Daily Show". Първо дойде кризата от коронавирус, а след нея - 40 милиона безработни. "И всичко това сега се подсилва от факта, че правителството на тази страна няма никакъв план. Никой не знае как ще продължи всичко това. А за тъмнокожите в САЩ това означава, че те трябва да се борят едновременно срещу коронавируса и срещу расизма."

Според многобройни медии, от началото на размириците в САЩ досега са били арестувани над 4000 души. Поради страх от грабежи, днес на много места в големите градове търговските центрове остават затворени.

Кореспондент на ДВ усети ескалацията на свой гръб

Кореспондентът на "Дойче веле" в Минеаполис Щефан Симонс потвърждава, че до размирици се стига главно през нощта. "В следобедните часове ситуацията е съвсем различна", казва той и добавя, че в протестите участват и много бели американци. "Видяхме плакати, на които пишеше "Бялото мълчание да върви по дяволите". Според Симон на протеста в събота следобед в Минеаполис около 20% от участниците са били белокожи, а 80% - тъмнокожи.

"В по-късните часове обаче това се промени. Изведнъж тъмнокожите станаха по-малко на брой, появиха се повече бели и все по-млади хора под влияние на алкохол", казва Симонс. "Магазините за алкохол бяха и едни от първите, в които имаше грабежи", добавя той.

Кореспондентът на ДВ казва още, че протестите постепенно са променили характера си и че с всяка изминала нощ силите по сигурността стават все повече. Освен различните полицейски части, по улиците на Минеаполис и в някои други градове са задействани и части на Националната гвардия, които залагат на по-твърд подход.

Покачването на напрежението затруднява и работата на журналистите. В петък за кратко бе задържан журналист на CNN и целият му екип екип. В събота с гумени патрони бяха ранени двама сътрудници на "Ройтерс", както и кореспондентка на шведски вестник. И кореспондннетът на "Дойче веле" Щефан Симонс е преживял нещо подобно. В нощта срещу неделя край тялото му прелита куршум, изстрелян от силите за сигурност. "5 минути преди включването ми на живо нещо прелетя край ушите ни. Това беше изстрел"

Според Симонс ситуацията ще се успокои едва когато и другите трима полицаи, присъствали на задържането на Джордж Флойд, бъдат обвинени и когато обвинението към полицая, притискал Флойд с коляното си, бъде променено от "непредумишлено убийство" на "убийство". Вчера бе публикувана новината, че съпругата на въпросния полицай е поискала развод. Тя е "шокирана" от действията на съпруга си.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
По гетата има четвърто поколение безработни. Какво друго се очаква освен престъпления? Сигнализирай за неуместен коментар