Нов скандал за шпионаж - САЩ подслушвали Бразилия

Китай, Русия, Иран и Пакистан също са били подслушвани, твърди всекидневникът "Глобо".

09.07.2013 | 10:09
Нов скандал за шпионаж - САЩ подслушвали Бразилия


Бразилия започва разследване на твърденията, че американските тайни служби следят комуникациите на бразилските граждани от поне десет години насам, обяви министърът на комуникациите Пабло Бернардо, като в основата на скандала стоят разкритията на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън.

Разследването ще установи дали  местните мобилни оператори и доставчици на интернет услуги не нарушават системно политиката за защита на личните данни на потребителите. В неделя всекидневникът „Глобо“ публикува информация, че САЩ следят телефонните разговори и електронната кореспонденция на бразилски граждани и компании.

Без да назовава конкретни оператори, в разследването си вестникът твърди, че достъп до поверителната информация са оказвали американски компании, които работят в сферата на телекомуникациите и са партньори на бразилските телекоми. Това може да са доставчици на оборудване като GSM-клетки, компютърни сървъри и разработчици на софтуер.

Бернардо призова всички държави да се включат в изясняване на мащабите на подслушването от страна на САЩ и за съвместни мерки.

„Контролът върху интернет пространството не може да остане концентриран в ръцете на американците. Разговарях по въпроса с посланика на САЩ в Бразилия. Смятаме, че интернет е глобална система за комуникация и контрол върху сигурността й трябва да има от много страни“
 
Бразилският президент Дилма Русеф също осъди остро информацията за престъплението.  „Подслушването е грубо нарушение на суверенитета на гражданите и потъпкване на човешките права“, каза тя. Бразилия официално е поискала обяснение от САЩ за подслушването и възнамерява да сезира ООН по въпроса с нарушението на поверителността на личната кореспонденция.

Според свидетелствата на Едуард Сноудън, за последните десет години американски тайните служби са събирали и анализирали данни от повече от два милиарда и триста милиона телефонни разговори и електронни съобщения. Според изданието Китай, Русия, Иран и Пакистан са били подлагани на подслушвания от страната на САЩ.