Руска медия: Тръмп може да предизвика финансово цунами за Китай

Пекин има двойно отношение към долара

03.06.2020 | 09:40 Редактор: Искра Ангелова
Руска медия: Тръмп може да предизвика финансово цунами за Китай

Китайското правителство обсъжда риска от това, САЩ да блокират SWIFT и други системи, които позволяват на финансовите институции да изпращат и получават информация за транзакции в сигурна среда за Пекин. Такъв сценарий е малко вероятен, но не и невъзможен, тъй като Вашингтон заплашва да накаже Пекин за нарушаване на автономията на Хонконг, скриване на данни за коронавируса и други грехове. 

Опитът да се откъсне Китай от световните фондови пазари би довел до огромни загуби за Америка. Въпреки това в Поднебесната империя вече обсъждат възможните отговори, пише руското издание "Независимая газета" в материал, представен без редакторска намеса.

След като китайският парламент прие Закона за националната сигурност за Хонконг, американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще лиши анклава от търговските привилегии и ще наложи санкции на Пекин. Но за какви конкретни мерки става въпрос все още не е ясно, информира "Фокус".

Вашингтон вероятно ще запази тази неопределеност, за да държи китайското ръководство в напрежение.

Според South China Morning Post, Пекин има нова и сериозна причина за тревога - ще реши ли администрацията на Тръмп да злоупотреби с властта на долара, за да навреди на Китай. Въпреки че вероятността Китай да бъде третиран като Русия и Иран е много малка, сценарият на финансова война, в хода на която КНР ще е изключен от доларовата система, вече не е немислима.

Китайските корпорации и финансови институции използват инфраструктурата на системите SWIFT и Chips - американската клирингова палата, предназначена за големи трансфери. Изключването на Китай от тях е като излагане на световните финанси на цунами, казват служители и анализатори в Пекин, които участват в закрити дискусии в правителството. Въпреки това те обсъждат въпроса каква трябва да бъде реакцията на Китай на такъв удар. Подобно действие „би било по-скоро като битка в гореща война, отколкото в студена война“, казват участниците.

Залозите в такава конфронтация са изключително големи. Подобно на по-голямата част от страните в света, Китай разчита на долара за плащания в международни търговски, финансови и инвестиционни операции. Нещо повече, финансовите институции на Хонконг често играят ролята на порта, водеща към и от Китай.

Пекин има двойно отношение към долара. От една страна той седи на огромна торба с валутни резерви. Половината от тях са деноминирани в долари. Пекин вижда доларите като стратегически актив. Затова правителството внимателно следи компаниите, които превеждат долари в чужбина. А на гражданите е разрешено да обменят юан за долари в размер, който не надвишава 50 хиляди долара годишно.

От друга страна, Пекин положи големи усилия през последните 10 години, за да подкопае силата на долара. Бившият управител на Централната банка на Китай през 2009 г. предложи доларът да бъде заменен от суверенна свръхвалута. Тази идея не беше реализирана, но Китай насърчава използването на юана в търговски сделки с други страни, подписа десетки двустранни споразумения за обмен в юани. В Шанхай бе открита борса за търговия на нефтени фючърси в юани.

Тези усилия обаче донесоха само ограничен успех. Последните данни на SWIFT показват, че сметките в юани представляват само 1,66% от международните разплащателни транзакции, докато доларите представляват 43%.

Освен това 70% от използването на юан при международни плащания се извършва в Хонконг, който има отделна валута и финансова система от континенталната част. Тъй като хонконгският долар е привързан към щатския долар, той служи като средство за достъп на Китай до глобалния капитал. Ето защо в Пекин нараства загрижеността САЩ да отслабят или дори да прекъснат тези връзки.

"САЩ могат да сплашат Иран и Венецуела, защото те нямат политическа и финансова власт. Но размерът на Китай и валутните му резерви са толкова големи, че САЩ не смеят да предприемат такива крайни мерки. В допълнение, Вашингтон има нужда от Пекин, за да продължи да купува нарастващия държавен дълг на САЩ", заяви Лу Тингминг, професор от Хонконгския университет. Професорът вярва, че в отговор на американския натиск, Китай ще ускори превръщането на юана в международна валута.

В интервю пред „Независимая газета“, Александър Ломанов, заместник-директор на ИМЕМО Е.Н. Примаков към Руската академия на науките отбеляза: "Ноември, когато ще се проведат избори в САЩ, е водораздел в американско-китайските отношения. Дотогава Тръмп ще говори много, но ще прави малко. Той ще направи изявления, които ще раздразнят Китай и ще зарадват неговите привърженици в САЩ. Но той няма да направи нищо, което е в състояние да срине цялата регионална или глобална икономика. Това би било като изстрел в крака за Америка. Защото не само Китай би пострадал, но и американските портфейли също биха поолекнали".

Що се отнася до реакцията на Китай, от 2018 г., тоест от началото на търговската война, Пекин е наясно, че трябва да се защити от всевъзможните американски удари, смята експертът. "Вече 2 години китайците изчисляват своите уязвимости във всички посоки.

Има зависимост и от чужди чипове и от чуждестранни авиационни двигатели, химикали, включително финансова уязвимост. С една дума, при каквото и да е развитие на събитията Китай няма да бъде хванат неподготвен", завърши Ломанов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК