Франция в момента не мисли за нови избори, заяви финансовият министър

Продължаваме с програмата за фискална консолидация, коментира Пиер Московиси.

08.07.2013 | 17:59
Франция в момента не мисли за нови избори, заяви финансовият министър

„Във Франция в момента не мислим за избори. Имаме институционална система, която дава време и място за маневри за президента и правителството,“ коментира пред Bloomberg финансовият министър на страната Пиер Московиси. Той допълни, че изборите ще бъдат през 2017.

„Това, което правим в момента е да продължим с реформите, за да имаме едновременно повече растеж и справедливост във Франция. Да създадем повече работни места. Това правим в момента.

Затова същевременно работим и по фискалната консолидация, намаляване на дефицита. И за 2014 ще става дума повече за ограничения на разходите, отколкото за данъци“, обясни финансист номер едно на Франция. Той допълни, че програмата за стабилност ще бъде приложена, както е обявено. Ще има съкращения в бюджета, държавния и на общините, както и бюджета на социалните институции. Съкращенията ще са около  14 милиарда евро догодина.
„Ще се опитаме да намалим данъците най-много с 0.2-0.3%. И според мен това ще бъде последната година, в която ще има подобни мерки“, коментира Московиси. Той допълни, че в същото време се прилагат много важни структурни реформи, като тази за конкурентоспособността.

„Напредваме с модернизацията на публичните дейности и с оценката на публичните политики. Реформираме пенсионната си система. Реформираме и пазара на труда. Защо? За да имаме по-силна икономика, която може да реагира на шокове и която може да създава работни места“, заяви финансист номер едно на Франция.

Необходима е и промяна,  преориентиране на европейските политики, за да се задържи растежът, допълни още той.

По думите му Европейската комисия вече е по-склонна за намаляване на структурния дефицит, отколкото към номинални цели. 

„Времето, което беше дадено на Франция, тези две години, дадени от комисията, не бива да се пропиляват. Трябва да се използва, за да се развие потенциал на растеж. Да се намери правилния баланс между фискалната консолидация и растежа. Това е нашата цел“, обясни финансовият министър. Той допълни, че ще се намери решение и за Гърция и Португалия. 

„Аз съм оптимист за Европа и еврозоната“, коментира Московиси.