Превърнаха ли се протестите в САЩ в расов реваншизъм и тероризъм?

Това коментира журналистът Владислав Апостолов

02.06.2020 | 21:50 Редактор: Наталия Тотева

Смъртта на Джордж Флойд разтърси Америка, като провокира серия от протести и бунтове. Редица известни личности подкрепиха антирасисткото движение с изявления в социалните мрежи и дарения, а президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да укроти проявите като изпрати армията.

Мненията все пак са противоречиви - превърнаха ли се първоначално мирните протести във вандализъм и ще се стигне ли го гражданска война? Това коментира в "Денят ON AIR" журналистът Владислав Апостолов.

По думите му протестите са прераснали в мародерства, убийства на полицаи, отмъщения и расов реваншизъм.

"В най-лошия случай може да прерасне в някаква форма на гражданска война. Това са крайни сценарии", посочи той за Bulgaria ON AIR

Според Апостолов протестите имат расов и анархистки компонент.

"Няколко квартала в мултикултурни, гъстонаселени градове, са под обсадата на анархисти, мародери и протестиращи, но огромната държава на два бряга не е опожарена. Но от нашите екрани изглежда апокалиптично", обясни журналистът.

Дали Доналд Тръмп ще прати армията било "сюжет в развитие".

"Надяваме се, че няма да се стигне дотам. От една страна, това ще бъде знак, че се е стигнало до крайна ситуация, в която няма връщане назад. От друга страна, появата на армията може да бъде и механизъм за възпиране на протестиращите, които не бяха спрени от полиция, от молещите се собственици на бизнеси", отбеляза още Апостолов.

"Но няма да бъде армията срещу американския народ, а ще бъде армията срещу хора, които опожаряват градове, пребиват и нападат невинни, цивилни. Служат си с насилие за постигането на политически цели", каза журналистът.

Според него има дума за такава група хора и тя е "тероризъм".

"Не виждам на хоризонта сигнали, че нещата ще утихнат. Може би губернаторите, които са противници, за жалост на Тръмп, да преодолеят собственото си его и ангажимент с протестиращите и да възпрат насилствените елементи", обясни Апостолов.

Снимка: БГНЕС

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ами превърна се... то с това деление и чувство за превъзходство... Сигнализирай за неуместен коментар