Рекорден спад на сделките по придобивания в Япония

Волатилността на йената изглежда е охладила интереса към покупките.

08.07.2013 | 17:43
Рекорден спад на сделките по придобивания в Япония

През първата половина на годината японските компании са осъществили най-малко придобивания от 10 години насам. Най-високата волатилност при йената от 4 години изглежда е охладила интереса към покупките.

Броят на сделките, обявени през първите шест месеца на 2013, е 997, а общата им стойност – 45 млрд. и 700 млн. долара. Това е най-малкият брой сделки и най-ниската им стойност от първите шест месеца на 2004, сочат данни на Blooberg.
В сравнение с първото полугодие на 2012 спадът е в рамките на 50%.

Откакто през декември Шинзо Абе пое поста на министър-председател и обеща да подкрепи икономиката чрез увеличаване на стимулите и отслабване на йената, японската валута се е сринала от 82 на 103 йени за долар.
Анализаторите обясняват, че компаниите вече са определили бюджетите си за годината, но не са сигурни дали при високата волатилност на валутните пазари ще успеят да ги изпълнят. Именно затова предпочитат да останат в изчаквателна позиция, що се отнася до големите покупки. Според специалистите тази тенденция вероятно ще продължи и през втората половина на годината.