Борис Джонсън: Лондон не подкрепя завръщане на Русия в Г-7

"Ще разгледаме подробностите на американското предложение", каза още той

02.06.2020 | 23:08 Редактор: Искра Ангелова
Борис Джонсън: Лондон не подкрепя завръщане на Русия в Г-7

Лондон не подкрепя завръщането на Русия в Г-7, но оставя на организатора на срещата на върха – Вашингтон, да решава кои лидери да кани като гости. Това заяви говорителят на британския премиер Борис Джонсън, цитиран от канадското електронно издание CBC News.

"Ще разгледаме подробностите на американското предложение. Както обикновено, страната, която председателства Г-7, кани други лидери да вземат участие като гости на срещата", заяви представител на Джонсън пред репортери.

"Русия беше изключена от групата на Г-7 след анексията на Крим и все още трябва да видим доказателства за промени в нейното поведение, които биха оправдали повторното ѝ приемане ... ние не бихме подкрепили повторното й приемане като член на групата", добави официалният представител.

На ежедневната си пресконференция канадският премиер Джъстин Трюдо изрази подобно мнение: "Русия беше изключена от Г7 след като нахлу в Крим преди няколко години. А продължаващото ѝ неуважение и незачитане на международното право и норми са причините, поради които тя остава и ще остане извън Г-7".

По думите на Трюдо, включващата Русия организация Г-20 може да бъде форумът, в който участват страни, с които Канада може да не е в най-добри отношения. "Г-7 винаги е било място за откровен разговор със съюзници и приятели, които имат много общо. Именно затова се надявам да виждам това и в бъдеще", подчерта премиерът.

От Кремъл потвърдиха, че американският президент Доналд Тръмп е предложил на руския си колега Владимир Путин да вземе участие в срещата. Но прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че Москва очаква по-подробна информация за предложението на Вашингтон, преди да отговори публично.

Изданието обръща внимание на факта, че Тръмп не за първи път кани Русия да се присъедини отново към Г-7. "През повечето време групата беше Голямата осмица, тя включваше Русия, а президентът Обама не искаше нейното присъствие, защото го бяха надхитрили. Това не трябва да работи така", заяви американският президент през август 2019-та година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК