Подалият оставка външен министър на Португалия стана вицепремиер (видео)

Пауло Порташ ще координира и преговорите с международните кредитори.

07.07.2013 | 13:16
Подалият оставка външен министър на Португалия стана вицепремиер (видео)

Премиерът на Португалия Педро Пасош Коелю назначи лидера на коалиционната консервативна „Народна партия” Пауло Порташ за вицепремиер. Преди дни Порташ хвърли оставката си на външен министър. Решението му стана повод за спекулации, че партията му ще оттегли подкрепата си от правителството.

Премиерът възложи на новия си заместник и ролята на координатор при преговорите с тройката международни кредитори. 

„Продължаваме напред със същата решителност, за да изпълним докрай договорената спасителната програма, която определяше действията ни през последните две години,” заяви премиерът Коелю. – „Заради нея страната ни трябва да направи много компромиси, но вярваме, че това е правилният път за възстановяване на икономиката и доверието у нашите международни партньори.“

Премиерът потвърди, че Мария Луиш Албукерке ще бъде назначена за финансов министър, след като Витор Гашпар подаде оставка в началото на седмицата. Именно планираното назначение на Албукерке беше една от причините бившият външен министър Порташ да се оттегли от поста. Според него Албукерке, която е бивш държавен секретар за държавната хазна, ще засили рестриктивните мерки за сметка на икономическия ръст.

За да тушира напрежението, премиерът ще назначи още един представител на по-малкия си коалиционен партньор – Антонио Пиреш де Лима за икономически министър.

Политическото споразумение между социалдемократите и консерваторите трябва да бъде одобрено от президента Анибал Кавако Силва. В понеделник той започва срещи с всички парламентарно представени партии.