След тестване на 11 милиона жители в Ухан - само 300 заразени

Общият брой починали в страната се изчислява на 4634 душ

02.06.2020 | 16:36 Редактор: Искра Ангелова
След тестване на 11 милиона жители в Ухан - само 300 заразени

Китайските власти в Ухан са тествали почти 10 млн. души за Ковид-19 в града, в който започна пандемията, но са открили едва 300 заразени, предава AFP.

Пекин твърди, че е овладял пандемията, но местните власти в Ухан, заради опасения от втора вълна, започнаха програма за масови изследвания след като се появиха няколко нови малки огнища на епидемията в региона, след смекчаването на мерките.

Между 14 май и 1 юни са били изследвани повече от 9,8 млн. от всички 11 млн. жители на града, според изявление на местните власти.

Те допълват, че през това време са получили около 300 позитивни резултата при асимптоматични пациенти, съобщава "Фокус".

Гражданите бяха изследвани в разпънатите от медицинските служби шатри в целия град, като грубо 500 хил. души бяха изследвани за вируса всеки ден през последните няколко седмици.

Вирусът за първи път се появи в града в края на 2019 г., но случаите намаляха рязко след като пикът на епидемията в региона премина в средата на февруари и сега изглежда сякаш Китай е овладял болестта.

Общият брой починали в страната се изчислява на 4634 души - повечето от които в Ухан, което е доста по-малко от регистрираните смъртни случаи в Европа или Северна и Южна Америка.

Въпреки това тази статистика беше поставена под въпрос от някои експерти, а САЩ обвиниха Пекин, че не е споделил информация за вируса с международното общество навреме.

Цената на кампанията за масово изследване на населението е коствала на бюджета на града около 900 млн. юана (127 млн. долара), по думите на заместник-кмета Ху Ябо.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
нищо работа за тяхното население Сигнализирай за неуместен коментар