Гърция напредва в преговорите с тройката кредитори (видео)

Сред ключовите въпроси, по които се търси решение, е реформата в публичния сектор.

07.07.2013 | 11:11
Гърция напредва в преговорите с тройката кредитори (видео)

Гръцкото правителство и тройката кредитори са постигнали компромис относно реформата в публичния сектор, съобщава електронното издание на вестник "Катимерини". Властите в Атина водят трудни преговори с мисията на тройката кредитори за това по какъв начин да бъдат съкратени хиляди държавни служители. Разговорите трябва да приключат днес, а резултатите ще са определящи за срещата на финансовите министри от еврозоната, които се събират утре в Брюксел. Те ще трябва да решат дали да отпуснат на южната ни съседка следващия спасителен транш от 8,1 милиарда евро.

Гърция е постигнала напредък по всички фронтове от последния кръг преговори с тройката-кредитори, обяви гръцкият финансов министър Янис Стурнарас. Разговорите се затрудниха около това по какъв начин да се реформира държавния сектор. Представители на правителството вече индикираха, че това едва ли ще се изясни до срещата на Еврогрупата в понеделник.

Гръцкото правителство трябва да заяви на представителите на международните кредитори по какъв начин ще включи 12 500 държавни служители в така наречената схема за трудова мобилност. Те трябва да бъдат пренасочени към нови позиции или да бъдат съкратени след 12-месечен период.

Други 12 500 държавни служители трябва да бъдат включени в схемата до края на годината.

Очаква се тройката да приеме предложението на Атина за включване на близо 4000 общински полицаи в схемата. Те трябва да преминат в редиците на основните полицейски части след преквалификация.

Планът беше посрещнат с тревога от синдиката, представляващ служителите от местната власт, който организира протест срещу решението. Синдикатът също така съобщи, че ще организира ефективна стачка в понеделник. Тогава синдикалистите ще разговарят по въпроса с вътрешния министър Янис Михелакис.

По непотвърдени данни, правителството и тройката са се договорили да ревизират тазгодишните цели за приватизацията след провала на продажбата на газовата компания ДЕПА. Заложената цел вече ще бъде 1,6 милиарда евро, а не 2,6 милиарда, както досега. Продажбата на ДЕПА, която се очаква да донесе около 1 милиард евро в държавната хазна, сега е пренасочена за първата половина на 2014.