Един загинал след експлозия на четири вагона с цистерни с петрол (видео)

Десетки са в неизвестност.

07.07.2013 | 10:26
Един загинал след експлозия на четири вагона с цистерни с петрол (видео)

Един загинал и десетки в неизвестност след експлозията на четири вагона с цистерни с петрол в Канада. Инцидентът стана около 1 часа през нощта местно време близо до границата със САЩ. Поради сложността на спасителната операция властите все още не могат да потвърдят точния брой на хората, които се водят в неизвестност.

Малко преди експлозията, конвоят е спрял в град Нантес за смяна на екипа. По неизвестна причина след няколко часа започнал да се движи без вътре да има машинист. Така е изминато разстояние от около 12 км, докато в центъра на градчето Лак Мегантик влакът излязъл от релси и катастрофирал. Впоследствие избухнал огромен пожар, който е наложил евакуацията на около 1000 души в района.

Унищожени са близо 30 сгради. В близост до инцидента са останали пет опасни резервоара, които огнеборците охлаждаха с вода. В гасенето се включиха и пожарни екипи от САЩ.

Днес издирването на хора продължава. Железопътният конвой с пет локомотива и 73 вагона собственост на американска компания е превозвал петрол до американския щат Северна Дакота.

Представител на компанията коментира, че причина за инцидента може да е механична повреда.

Градчето Лак Мегантик е дом на 6000 постоянни жители. В момента на инцидента в центъра е имало множество хора, излезли да се веселят през уикенда. Местни жители определиха гледката от мястото като бойно поле.