Мохамед ел Барадей е назначен за временен премиер на Египет (видео)

Носителят на нобелова награда за мир от 2005 е един от водачите на либералната опозиция в страната.

07.07.2013 | 09:14
Мохамед ел Барадей е назначен за временен премиер на Египет (видео)

Носителят на Нобелова награда за мир и бивш генерален директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадей е определен за временен премиер на Египет. Мандатът му беше възложен от временния президент на страната Адли Мансур.

Ел Барадей ще оглави правителство до провеждането на нови президентски избори. По-рано тази седмица египетската армия свали президента Мохамед Мурси и го постави под домашен арест. Подробностите от международния редактор Яна Мойсеева.

Кандидатурата на Ел Барадей, който е един от водачите на либералната опозиция в Египет, беше предложена на среща между Мансур и ръководството на движението "Тамарод", което стана главен инициатор на масовите протести на 30 юни в страната.

Мохамед Барадей е юрист и дипломат, носител на Нобеловата награда за мир през 2005 заради дейността си като ръководител Международната агенция за атомна енергия.

През 2010 той се върна в Египет и стана един от най-яростните противници на тогавашния президент Хосни Мубарак по време на Арабската пролет през 2011.

От ислямистката партия "Мюсюлмански братя“ на сваления държавен глава веднага отхвърлиха новото назначение.

И снощи хиляди поддръжници и противници на Мурси излязоха по улиците на големите градове, както в подкрепа така и срещу сваления с намесата на армията режим на бившия президент.