Общото в творбите на Кристо - временни и преходни като живота

Негови произведения има в 140 музея в света

01.06.2020 | 14:45 Редактор: Ивет Арабова

На 84 години в дома си в Ню Йорк вчера почина художникът Христо Явашев–Кристо. Десетките произведения на твореца винаги прекрачваха традиционните граници на живописта, скулптурата и архитектурата.

Роден е в Габрово, в семейството на известен фабрикант. В България следва изобразително изкуство, а през 1957 заминава първо за Прага,а след това за Виена. Няколко години прекарва в Париж, именно там се запознава със съпругата си Жан-Клод. 

В продължение на 56 години двамата живеят в Ню Йорк, където са двойка както в живота, така и в изкуството до нейната смърт през 2009 година. Кристо се превръща в един от най-влиятелните художници в света. Негови творби има в 140 музея в света.

"Когато си отиде такъв човек, светът наистина се смалява", споделя писателят Георги Господинов.

Истинската слава за Кристо и Жан-Клод идва, когато през 1962 двамата създават проекта "Желязната завеса" - препратка към Студента война и изграждането на Берлинската стена. Затварят централната улица "Висконти" в Париж и правят стена от варели за бензин. Кристо придобива световна слава с мащабните си пространствени арт инсталации. Заедно със съпругата си опаковат предмети, сгради и цели природни забележителности, прекосявайки границите на живописта, скулптурата и архитектурата.

Неговите най-известни творби са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин, тичащата ограда в Калифорния, Завесата в долината на Колорадо, обградените острови в Маями, Опакованият мост "Пон ньоф“ в Париж, портите в "Сентръл парк" в Ню Йорк, обвитите скали на австралийския бряг. 

Реализира и проекти в Европа – сред тях плаващите кейове в италианското езеро Изео и накара половин милион души да ходят по вода. Тази година трябваше да опакова Триумфалната арка в Париж с 25 000 квадратни метра сребристо-син плат. Откриването е отложено за догодина. А проектът е дългогодишна мечта на Кристо. Общото между всичките му творби е че са временни и преходни като живота.

"Светът може да живее без тези творби. Наивно е да мисля, че ще останат завинаги. Не можеш да си купиш билет за тях, да ги използваш, да ги притежаваш, това е силата на тези проекти. Те са изцяло израз на свободата на артиста", споделя творецът преживе.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Погледнал на живота от друг ъгъл и решил да го покаже в творбите си. Сигнализирай за неуместен коментар