Икономиката с решаваща роля в намирането на бързо решение в Египет, според експерт

Най-добрият сценарий е двете страни да направят отстъпки, коментира Алия Мубайер, старши икономист в Barclays.

03.07.2013 | 16:09
Икономиката с решаваща роля в намирането на бързо решение в Египет, според експерт

Състоянието на икономиката ще принуди по някакъв начин двете страните на протеста в Египет да намерят бързо решение, коментира пред Bloomberg Television старши икономистът от Barclays Алия Мубайер. Тя допълни, че най-добрият сценарий е двете страни да направят отстъпки.

Мубайер се позова на фактите, според които валутните резерви в последните месеци се стабилизирали, но Египет е натрупал задължения.

„Почти всичката им наличност в чужда валута са кредити. Външният дълг се повиши с над 15 процентни пункта от БВП за последните две години. Безработицата е висока. Растежът отслабва. Възможностите за икономически маневри намаляват.

В ситуация на политическа безизходица отсъствието на легитимно правителство, което да преговаря с МВФ и международната общност намалява шансовете за външна подкрепа през следващите няколко седмици.
Смятам, че икономическата обстановка ще изиграе важна роля и ще наложи политическо решение“, коментира икономистът от Barclays.

Тя подчерта, че рискът в случая е, ако Мюсюлманските братя все пак се измъкнат с обяснението, че не са виновни за кризата, ако има военен преврат и прехвърлят вината за икономическия срив върху армията.

По думите на Мубайер най-добрият вариант е армията да изиграе ролята на посредник и  да обедини на масата различните политически фракции. "Не вярвам, че възможностите за такова решение са напълно изчерпани. Смятам, че следващите часове са критични. Но продължаващото насилие може да предизвика армията да обяви извънредно положение, вечерен час. Това може да доведе до ескалация на напрежението, особено ако Мюсюлманското братство и поддръжниците им откажат да търсят политическо решение заедно с опозицията.

Но смятам, че армията се опитва да събере всички на преговори.

Иронията в ситуацията е, че стигнахме дотук заради лошо протичане на прехода, в който и армията, и Мюсюлманското братство, искаха да управляват,“ обясни  Мубайер.

Целият коментар вижте от видео файла.