Външният министър на Португалия подаде оставка (видео)

Вероятността кабинетът да се разпадне става все по-голяма.

03.07.2013 | 14:46
Външният министър на Португалия подаде оставка (видео)

Часове след като финансовият министър на Портгулаия Витор Гашпар подаде оставка, същото направи и външният министър Паолу Порташ. Последният е лидер на дясната партия, а без нейната подкрепа в парламента, кабинетът  ще изгуби мнозинството си.

В световните агенции веднага се появиха коментари, че оттеглянето на двамата министри ще доведе до разпад на целия кабинет.

За момента премиерът Педру Пасуш Коелю отказва да приеме оставката на външния министър Порташ и не дава заявки, че самият той ще се оттегли от поста си.

"Няма да подам оставка. Няма да изоставя страната. Прегръщам я със същата всеотдайност и надежда, както винаги съм правил“, заяви Коелю. Той допълни, че в следващите часове ще поиска от социалдемократите да изяснят и да гарантират всички условия на стабилност за правителството и страната.

"С мен страната няма да се окаже в политически, икономически и социален колапс. Предстои ни много работа, трябва да се възползваме от плодовете, които посяхме с толкова много усилия. Държавата е на първо място. Това е въпрос на съзнание и убеждение“, отбеляза Коелю.

Репортаж по темата вижте от видео файла.