Лебедев очаква днес присъдата си от Москва

Прокуратурата твърди, че руският милиардер трябва да бъде съден за политическа омраза. Той е яростен критик на Путин.

02.07.2013 | 14:53
Лебедев очаква днес присъдата си от Москва

Московският съд ще произнесе днес присъдата си по делото срещу руския милиардер Александър Лебедев за хулиганство по време на телевизионно предаване. Миналата седмица прокуратурата свали исканията си за ефективен престой зад решетките и сега се очаква условна присъда за Лебедев от година и девет месеца със забрана да излиза от дома си или да напуска работата си без позволение. Бизнесменът обрисува процеса като абсурден и твърди, че е отмъщение на президента Владимир Путин за критиките, които е отправил срещу правителството.

Лебедев, който притежава британските вестници  The Independent и The London Evening Standard трябва да получи присъда за политическа омраза и да се свали обвинението в хулиганство, заяви прокуратурата.

На 18 септември 2011 г., по време на запис за руския канал НТВ, руският милиардер не сдържа нервите си при разразилата се дискусия и удари седналия до него гост Сергей Полонский. Лебедев - бивш шпионин на КГБ в Лондон, който от години живее в британската столица, успя да удари два пъти с юмрук бившия бизнесмен на недвижими имоти.

Лебедев обаче се опита да се оправдае с това, че Полонский е бил агресивен по време на целия дебат за световната финансова криза и това е провокирало реакцията му. По време на процеса магнатът призна, че е ударил събеседника си, но отхвърли обвиненията в хулиганство и политическа омраза.

Потърпевшият Полонский, който не се е явявал пред съда от началото на процеса на 7 май, излезе с призив съдиите да простят на Лебедев. Обвиняемият посрещна смекчаването на позицията на прокуратурата като още едно доказателство за слабостите на процеса срещу него, организиран от враговете му, заради отправяните обвинения в корупция срещу правителството

Лебедев е от малкото руски олигарси, които си позволяват да говорят срещу Кремъл, след като петролният магнат Михаил Ходорковски беше осъден на 13 години затвор за укриване на данъци, а компанията му – разпродадена, основно на държавата.

Лебедев разгневи руските власти и със съсобственичеството си, заедно с Михаил Горбачов, на разследващия вестник „Новая Газета“, който е силно критичен към Путин. Според Лебедев процесът срещу него е предупреждение към останалите руски олигарси, които не споделят възгледите на президента.