Едуард Сноудън вече не търси убежище в Русия (видео)

Бившият агент се е обърнал към 21 държави с молба за убежище, става ясно от информация на сайта Уикилийкс.

02.07.2013 | 12:48
Едуард Сноудън вече не търси убежище в Русия (видео)

Едуард Сноудън е оттеглил молбата си за убежище от Русия. Това стана, след като президентът Путин постави условие, докато той е в страната да спре с разпространението на секретни американски документи.

"Ако той иска да отиде другаде и друга държава иска да го приеме, той е свободен да напусне страната ни. Ако обаче иска да остане тук, имаме едно условие. Трябва да спре с разпространението на секретни американски документи, които вредят на нашите американски партньори, колкото и странно това да звучи точно от моята уста. Знам, че той е борец за човешки права и няма да спре своята дейност. Затова трябва да да избере накъдед а поеме“, заяви Путин.

По информация на Уикилийкс общият брой на държавите, към които бившият агент на ЦРУ се е обърнал с молба за убежище, е 21. Сред тях са Китай, Франция, Норвегия, Бразилия, Куба и Венецуела. Те са предадени на представителството на руското консулство на летище Шереметиво от британката Сара Харисън. Жената е част от правния екип на сайта Уикилийкс и действа като представител на Сноудън.

Досега се смяташе, че Сноудън вероятно ще се отправи към Латинска Америка, тъй като подаде молба за убежище и в Еквадор, чието посолство в Лондон подслони преди година създателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж. Този акт от страна на Еквадор обаче влоши значително отношенията със САЩ и вероятно поради тази причина сега малката латиноамериканска страна все още се въздържа от резки движения спрямо бъдещето на американския разузнавач.

Междувременно Сноудън направи първото си публично изявление, откакто преди девет дни напусна Хонконг. Той обвини президента на САЩ, че „оказва натиск” върху лидерите на страните, към които се е обърнал за защита.
Изявлението му е публикувано на сайта „Уикилийкс”.