Договори между ЕС и САЩ под въпрос заради скандала с шпионирането

Политическо убежище за Едуард Сноудън поискаха немските и френските „зелени“ от правителствата си.

01.07.2013 | 17:38
Договори между ЕС и САЩ под въпрос заради скандала с шпионирането

Лидерите на Франция и Германия отправиха остри критики към САЩ по повод появилите се в медиите данни, че европейските представителства на американска територия са били шпионирани.

В същото време от Европейската комисия съобщиха, че е започнала мащабна проверка на сигурността на всички сгради на Европейския съюз по света. Брюксел окачестви разкритията като смущаващи и поиска пълно изясняване на ситуацията.

Европейски представители предупредиха, че скандалът може да навреди на започналите преговори за подписване на споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС.

„Не можем да преговаряме за създаването на голям трансатлантически пазар, ако има най-малкото съмнение, че нашите партньори провеждат шпиониране на офисите на нашите преговарящи“, заяви еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг.

В отговор американският държавен секретар Джон Кери заяви, че не знае дали публикациите The Guardian и Der Spiegel са истина, но е сигурен, че дейностите в защита на националната сигурност не са необичайно явление в международните отношения.

„Бих казал, че всяка страна в света, която е замесена в международни въпроси провежда много действия в защита на националната си сигурност“, твърди той.

„Шпионирането на приятели е неприемливо“, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел, а френският президент Франсоа Оланд поиска от Вашингтон незабавно да спре шпионирането на европейските си партньори.

Зелените партии и в двете страни призоваха правителства си да предложат убежище на източника на информацията за подслушванията – бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, който продължава да се намира на летище Шереметиево в Москва.