За първи път от 319 години чужденец ще оглави Bank of England

Марк Карни поема управлението от Марвин Кинг.

01.07.2013 | 12:19
За първи път от 319 години чужденец ще оглави Bank of England

1 юли 2013 е първият работен ден на канадеца Марк Карни като управител на Британската централна банка. Карни ще замести Мaрвин Кинг, който управляваше Bank of England от 2003.

48-годишният канадец е първият чужденец, който ще застане начело на институцията от нейното основаване през 1694.
Марк Карни пристига в Лондон, след като в качеството си на  управител на централната банка на Канада помогна за защитата на канадската икономика от глобалната финансова криза. Карни поема кормилото от Марвин Кинг в момент, в който една от водещите финансови институции в света е разделена по въпроса дали да осигури повече парични стимули за британската икономика. Пазарните очаквания към Марк Карни са изключително високи, коментират анализатори.

Досегашният управител на Bank of England Марвин Кинг стори най-доброто по силите си, но пазарите сега очакват от Карни да успее да допринесе повече за съживяването на икономиката.

Ако това не се случи, то тогава неговата безукорна репутация като централен банкер ще започне да залязва.
В действителност обаче възможните ходове пред новия управител са ограничени, тъй като той е само един от деветимата членове на централната банка.

В четвъртък Карни ще участва в първото си заседание на Комисията по валутна политика на Bank of England, на което се очаква нивата на лихвите и стимулите да останат непроменени.

Новият гуверньор на Bank of England ще получава по 730 хиляди паунда годишно, или по милион и 100 хиляди щатски долара.

Вижте видео файла и репортажа на Bloomberg за това как ще се промени животът на Карни от 1 юли.