С пищни празненства Хърватия ще отпразнува членството си в ЕС

Страната ще бъде сред най-бедните в ЕС, докато самият той се опитва да се справи с рецесията в девет държави-членки.

30.06.2013 | 13:55
С пищни празненства Хърватия ще отпразнува членството си в ЕС

Тази вечер Хърватия се готви да отпразнува с пищни празненства присъединяването си към Европейския съюз на първи юли. През целия ден в страната се очаква да пристигнат повече от сто европейски личности, сред които германският канцлер Ангела Меркел и президентът на ЕС Херман ван Ромпой.

Когато в полунощ страната стане 28 член на ЕС, тя ще поеме на плещите си една важна задача – да охранява най-дългата сухоземна граница в общността, намираща се в регион, известен с нелегалния си трафик.

Точно в 24 часа тази вечер хърватските власти ще премахнат знака "Митница" от граничния пункт със Словения - единственият друг член на бивша Югославия, присъединил се към общността. В същото време знакът ЕС ще бъде поставен на границата със Сърбия, която вече получи уверение, че ще започне преговори за пълноправно членство в блока от януари 2014 г.

На честванията на главния площад в столицата Загреб се очакват хиляди хървати, включително и премиери, външни министри, европейски представители. Фойерверки ще осветят небето над някои хърватски градове, но за голяма част от хората там членството в ЕС вече е загубило блясъка си.

В началото на преговорите, преди повече от десет години, хърватите оценяваха възможността да оставят зад гърба си наследството от балканските войни. Проточилите се преговори и трудните условия, поставени от Брюксел, обаче засилиха евроскептицизма в страната.

В същото време макроикономическите показатели на Хърватия са тревожни. Страната ще бъде сред най-бедните в ЕС, докато самият той се опитва да се справи с рецесията в девет държави-членки, както и с дълговата криза в еврозоната.

Скорошни проучвания показват, че подкрепата за членството на Хърватия е малко под 50% - един на всеки седем хървати го иска.